Pinot Noir Ried Krainholz 2023
Ein feiner cool-climate Pinot Noir, von der kalkreichen, kargen Riede Krainholz.
Herkunft: Ried Krainholz, Herrnbaumgarten
Boden: Kalkreicher Sedimentboden
Ernte: Ende September 23
Vinifizierung & Ausbau: Maischegärung (7 Tage), bio-logischer Säureabbau, 6 Monate in gebrauchten Eichenfässern ausgebaut
Analyse: Alk.: 13,50 Vol%; Restzucker: 1,0 g/l (trocken); Säure: 5,1 g/l
Beschreibung: Duft nach reifen roten Waldbeeren, am Gaumen mineralische Nuancen, elegant mit guter Säurestruktur, fein balanciert, lang. Ungeschönt und unfiltriert, deshalb bitte dekantieren.
Speiseempfehlung: kräftige Speisen, Schweinshaxe (Stelze), Gansl, gefüllte Kalbsbrust, Stew
Verschluss: Schraubverschluss
Trinktemperatur: ca. 18°C
Optimale Trinkreife: 2-8 Jahre nach der Ernte
Datenblatt JG 2021
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Pinot Noir Ried Krainholz 2023
A delicate cool climate Pinot Nior, that comes from a chalky, barren vineyard Krainholz.
Origin: Ried Krainholz, Herrnbaumgarten
Soil: Calcerous sediment soil
Harvest: End of September 2023
Grape processing & vinification: Fermentation on the skin (7 days), malolactic fermentation, vinification in used oak barrels, bottled after 6 months.
Analysis: Alc.: 13.50 % ABV; residual sugar: 1.0 g/l (dry); acidity: 5.1 g/l
Description: Ripe wild berries on the nose, mineral nuances on the palate, elegant with good acid structure, finely balanced. Long finish. Unfined and unfiltered, please decant.
Food pairing: hearty dishes, knuckle of pork (Stelze), goose, stuffed veal breast, stew
Closure: Screw cap
Drinking temperature: 18°C
Best age to open: 2-8 years after harvest