Zweigelt Herrnbaumgarten 2023

Kommt von den höchstgelegenen (300 m) Lagen von Herrnbaumgarten, wo der tonreiche Mergelboden mit Kalksteinen bedeckt ist.

Herkunft: Herrnbaumgarten, Niederösterreich.

Boden: Kalkreicher Kulturrohboden aus Mergel. Begrünt mit verschiedenen blühenden Kräutern und Kleearten, dadurch Förderung der ökologischen Vielfalt und des Bodenlebens (Regenwürmer etc.)

Vinifizierung & Ausbau: Maischegärung (10 Tage), schonende Kelterung, biologischer Säureabbau, Lagerung in gebrauchten Holzfässern.

Analyse: Alk.:13,5 Vol %; Restzucker: 1,0 g/l; Säure: 4,7 g/l

Beschreibung: Im Duft reife, dunkle Kirsche; am Gaumen Kirschkompott, üppig, tiefdunkel, ein Hauch Vanille und Marzipan, lang im Abgang.

Speiseempfehlung: Gekochtes Rindfleisch, Gansl, gebratene Ente.

Verschluss: Schraubverschluss

Trinktemperatur: ca. 17°C

Optimale Trinkreife: 2 bis 4 Jahre nach der Ernte

Auszeichnungen:  Jg. 2023: Wein.pur-GUIDE: 4,5 von 5 Gläsern; Jg. 2018: Wine Enthusiast: 89 Punkte; Jg. 2016: A la Carte: 89 Punkte

Datenblatt Jg 2023 I Datenblatt jg 2022 I Datenblatt jg 2021 I Datenblatt jg 2018 I Datenblatt jg 2017 I Datenblatt jg 2016
Flaschenfoto I Etikett Download

Zweigelt Herrnbaumgarten 2023

Grows in the highest vineyards of Herrnbaumgarten, where clay-rich marl is covered with limestone. These small limestone chips are 15 million-year-old sediments of nullipores (red algae). 

 

Origin: Herrnbaumgarten, Lower Austria

Soil: Clay-rich marl covered with limestone.

Grape processing & vinification: Mash fermentation with pumping over (10 days), malolactic fermentation and vinification in used wooden barrels.

Analysis: Alc.: 13.5 % ABV; residual sugar: 1.0 g/l; acidity: 4.7 g/l

Weather Conditions 2023: Late budding, cool and rainy spring. Then alternating hot, dry and cool, wet phases. Loose bunches with small berries prevent rot in most varieties, but yields remain below average. September and October very warm, therefore not a classically cool vintage despite the late harvest. The grapes are very ripe, with acidity levels ranging from low (Veltliner) to high (Riesling and Pinot Noir).

Description: Aromas of dark cherries; on the palate stewed cherries and a hint of vanilla and marzipan. Deeply coloured, rich in flavour. Savoury on the palate. Long finish.

Awards: Wein.pur-Guide: 4.5 out of 5 glasses

Food pairing: Goes with boiled beef, roasted duck, roasted goose.

Drinking temperature: -17°C

Best age to open: 2 to 5 years after harvest.

Datasheet vt 2023 I Datasheet vt 2022 I Datasheet vt 2021 I Datasheet vt 2018 I Datasheet vt 2017 I Datasheet vt 2016
Image download I Label Download