Gemischter Satz 2023

Das Comeback eines archaischen Weines: Die Reben eines 60 Jahre alten Weingartens, in dem 4 Sorten gemischt gesetzt waren, haben wir weiterveredelt und in der Riede Adamsbergen als Gemischten Satz ausgepflanzt. Daraus entstand ein moderner Weintyp: aromatisch, frisch, unkompliziert.

 

Herkunft: Herrnbaumgarten, Niederösterreich

Sorten: Welschriesling, Grüner Veltliner, Weißburgunder, Traminer.

Boden: Sandiger Lehm

Ernte: Mitte September

Vinifizierung & Ausbau: Gerebelt, 6 Stunden Maischestandzeit, gekühlte Gärung im Edelstahltank.

Analyse: Alk.:12,0 Vol %; Restzucker: 3,8 g/l (trocken); Säure: 5,5 g/l

Beschreibung: Zarter Duft nach Orangenblüte, ein Hauch Zitrus mit Litschi, das Geschmacksprofil findet sich am Gaumen wieder. Saftig und animierend.

Speiseempfehlung: Vegetarische oder scharfe Gerichte.

Verschluss: Schraubverschluss

Trinktemperatur: ca. 8°C

Optimale Trinkreife: 6 bis 36 Monate nach der Ernte

Auszeichnungen: A la Carte Magazin: 91 Punkte; Vinaria: *** „fast schmeichelnd duftig, … macht Spaß“

Datenblatt JG 2019 I Datenblatt JG 2021 I Datenblatt JG 2022 I Datenblatt JG 2023
Flaschenfoto I Etikett Download

Gemischter Satz 2023

The comeback of an archaic wine: We recultivated the vines of a 60 year old vineyard with up to 4 different grape varieties, by means of vegetative propagation in our Ried Adamsbergen as a field blend – the Gemischter Satz. We created a modern-type of wine: aromatic, fresh, uncomplicated. 

Origin: Herrnbaumgarten, Lower Austria

Varieties: Welschriesling, Grüner Veltliner, Pinot Blanc, Traminer.

Soil: Sandy loam

Harvest: Mid-September

Grape processing & vinification: De-stemmed, 6 hours of maceration, chilled fermentation in stainless steel vats.

Analysis: Alc.: 12.0 % ABV; residual sugar: 3.8 g/l; acidity: 5.5 g/l

Description: Floral aromas of orange blossom, a hint of citrus and lychee, on the palate it is juicy with a delicate acidity and harmonious flavours of citrus and lychee. Light and easy to drink.

Food pairing: Vegetarian or spicy dishes.

Closure: Screw cap

Drinking temperature: about 8°C

Best age to open: 6 to 36 months after harvest

Awards: A la Carte Magazine: 91 Points

Datasheet VT 2019 I Datasheet VT 2021 I Datasheet VT 2022 I Datasheet VT 2023
Image Download I Label Download