Zweigelt Herrnbaumgarten 2022
Kommt von den höchstgelegenen (300 m) Lagen von Herrnbaumgarten, wo der tonreiche Mergelboden mit Kalksteinen bedeckt ist.
Herkunft: Herrnbaumgarten, Niederösterreich.
Boden: Kalkreicher Kulturrohboden aus Mergel. Begrünt mit verschiedenen blühenden Kräutern und Kleearten, dadurch Förderung der ökologischen Vielfalt und des Bodenlebens (Regenwürmer etc.)
Ernte: Handlese, strenge Selektion, Ende September
Vinifizierung & Ausbau: Maischegärung (10 Tage), schonende Kelterung, biologischer Säureabbau, Lagerung in gebrauchten Holzfässern.
Analyse: Alk.:13,5 Vol %; Restzucker: 1,7 g/l; Säure: 4,4 g/l
Beschreibung: Im Duft reife, dunkle Kirsche; am Gaumen vollreife Kirsche, ein Hauch Vanille, vollmundig, weiche Tannine, lang im Abgang.
Speiseempfehlung: Gekochtes Rindfleisch, Gansl, gebratene Ente.
Verschluss: Schraubverschluss
Trinktemperatur: ca. 17°C
Optimale Trinkreife: 2 bis 4 Jahre nach der Ernte
Auszeichnungen: Jg. 2018: Wine Enthusiast: 89 Punkte; Jg. 2016: A la Carte: 89 Punkte
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Zweigelt Herrnbaumgarten 2022
Grows in the highest vineyards of Herrnbaumgarten, where clay-rich marl is covered with limestone. These small limestone chips are 15 million-year-old sediments of nullipores (red algae).
Origin: Herrnbaumgarten, Niederösterreich.
Soil: Clay-rich marl covered with limestone.
Harvest: Handpicking with strict selection, end of September
Grape processing & vinification: Mash fermentation with pumping over (10 days), malolactic fermentation and vinification in used wooden barrels.
Analysis: Alc.: 13.5 % ABV; residual sugar: 1.7 g/l; acidity: 4.4 g/l
Description: Aromas of dark cherries; on the palate ripe cherries and a hint of vanilla. Savoury on the palate. Fine structure, beautiful tannins, long finish.
Food pairing: Goes with boiled beef, roasted duck, roasted goose.
Closure: Screw cap
Drinking temperature: 17°C
Best age to open: 2 to 4 years after harvest.
Awards: Jg. 2018: Wine Enthusiast: 89 Points; Vintage 2016: A la Carte: 89 Points